Libertà / A-Space Antwerpen

Expo Il Salto

Dalla serie IL SALTO

Libertà

do 22 september - zo 9 oktober 2022
do/vr/za/zo 13u tot 18u

Biekorfstraat 55 | 2060 Antwerpen

 

"Wat als ik val?" Oh maar mijn liefje, "Wat als je vliegt?"

Erin Hanson

Als je niet springt zal je nooit weten of je kan vliegen gaat het gezegde. Met zijn nieuwe reeks Il Salto bewijst de Brugse kunstenaar Piet Peere dat hij niet bang is van het diepe. Monumentale schilderijen tonen kleurrijke, verwrongen torso’s vol passie en beweging. Lichamen tuimelen tussen flarden van architecturale aanwezigheid en lijken de wetten van de zwaartekracht te overtroeven. Peere vangt zijn zwevende figuren midden in de actie met een grand jeté van wilde en tedere penseelstreken die samenvloeien in een uiterst gebalanceerde choreografie van chaos en stilte.

Veruit de bekendste kunstsprong is ‘de sprong in de leegte’ die kunstenaar Yves Klein in 1960 maakte als metafoor voor het kunstenaarschap op zoek naar bevrijding. Ook Peere heeft empathie voor de connotatie van moed, vooruitgang en bevrijding die het nemen van een duik in het diepe draagt en gaat tegelijk frontaal de paradox van vrijheid aan. Goethe stelt dat enkel hij vrijheid en leven verdient die ze elke dag opnieuw moet veroveren. Peere lijkt deze stelling dagelijks in de praktijk te brengen. Schijnbaar barstend van schilders-geluk en vol suspense belichaamt elke verftoets die de kunstenaar plaatst ook de beproeving, de uitdaging en het risico ervan. Een solide salto vraagt concentratie en voorbedachtheid om kwetsuren te vermijden. En moed om intuïtief de laatste stap voor de afgrond te nemen. De doorwrochte kunstwerken torsen in de bonte lagen materie de sporen van een authentieke strijd met speelruimte en begrenzing. De fysieke inspanning vervat in de contractie van elke spier van de vlezige, haast misvormde lijven toont het snijpunt van pijn en genot. De kleinere portretten uit de reeks illustreren dit krachtig in detail. In prachtig coloriet verschijnen uitbundige grimassen. Grotesk en diepmenselijk wordt ontroerend de vraag gesteld of ze nu vallen of vliegen. Worden ze gekatapulteerd of afgeschoten?

Het mag duidelijk zijn dat Peere minder door de anatomie gedreven wordt dan door de liefde voor de menselijke psyché. Zijn fascinatie voor emoties en driften overstijgt het anekdotische en legt de menselijke conditie bloot. Verf en doek zijn voor de kunstenaar een middel om de innerlijke ervaring te reviseren in een zoektocht naar spirituele evolutie. Flirtend met de ontoereikendheid beseft de kunstenaar dat in het verlangen naar vrijheid gevangenschap schuilt. Geen licht zonder donker in de schilderkunst en het leven. Peere laat ruimte om de afgebeelde sprongen als fataal of burlesk te ervaren. “Mijn schilderijen zijn niet gewelddadig, het is het leven dat gewelddadig is”, stelde Francis Bacon. In de huidige samenleving wordt er heel wat gelanceerd en gestruikeld. Of de toeschouwer zich bij het bezoeken van deze tentoonstelling in een komedie of tragedie voelt zit ultiem in de relatie met zichzelf vervat.

Femke Vandenbosch, augustus 2022

 

 

Piet Peere
Libertà – dalla serie Il Salto
22 september – 9 oktober 2022
A-Space Antwerpen - Biekorfstraat 55 – 2060 Antwerpen